آزمایشگاه خطمشی و حکمرانی افتتاح شد.
آیین افتتاح آزمایشگاه خطمشی و حکمرانی با حضور مسئولان علمی، اجرایی و رئیس کمسیون آموزش و تحقیقات مجلس، روز سهشنبه، ۲۹ آبان ماه در دانشگاه تهران برگزار شد. در این مراسم با میزبانی دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران، چهرههای برجستهای از جمله جناب آقای دکتر علی ربیعی دستیار ویژه اجتماعی رئیس جمهور، دکتر بابک نگهداری رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا و نمایندگان انجمن علمی مدیریت دولتی ایران حضور داشتند.
هدف از راه اندازی این آزمایشگاه، ایجاد بستری برای دانشمندان پیشکسوت و جوان جهت حل مسائل کلان کشور است.
در حاشیه این مراسم دبیر هیات مدیره انجمن سرکار خانم دکتر غفاری در خصوص این رویداد مهم بیان داشتند:
امروز در آستانه رویدادی مهم در تاریخ خط مشی گذاری و حکمرانی کشور قرار داریم. افتتاح آزمایشگاه خطمشی و حکمرانی دانشگاه تهران، نقطه عطفی در مسیر گذار از تصمیمگیریهای آزمون و خطا به سمت تدوین خطمشی گذاری علمی و هوشمندانه است. این ازمایشگاه میتواند بازوی علمی در اجرای سند هفتم توسعه، مسیر پیشرفت را هموار سازد.
واقعیت این است که امروز کشور ما در حوزه خطمشیگذاری با چالشهای جدی روبروست. ناکارآمدی برخی خطمشیها و کاهش اعتماد عمومی، نشان از ضرورت بازنگری در شیوههای خطمشی گذاری دارد. در چنین شرایطی، دانشگاه تهران به عنوان نماد آموزش عالی کشور، گام بلندی برداشته است.
این آزمایشگاه با تکیه بر ارکان اساسی بهرهگیری از ظرفیت نخبگانی کشور و استفاده از فناوریهای پیشرفته در تحلیل و ارزیابی خطمشیها، ابزارهای آینده پژوهی، مدل سازی سیستم داینامیک، هوش مصنوعی و سایر ابزارهای حل مسئله بروز دنیا، صرفاً در پی نقد وضع موجود نیست، بلکه آزمایشگاه بر آن است تا با ایجاد محیطی علمی و به دور از سیاستزدگی، راهکارهای عملی برای بهبود نظام تصمیمگیری کشور ارائه دهد.
همکاری بین انجمن مدیریت دولتی ایران و آزمایشگاه خط مشی میتواند به تولید و انتشار دانش بومی در زمینه مدیریت دولتی، ارزیابی خطمشیهای عمومی، توانمندسازی مدیران و کارشناسان، و توسعه ظرفیتهای نهادی کمک کند. هدف نهایی این همکاری، ارتقای کیفیت خط مشیگذاری و مدیریت دولتی در کشور از طریق تلفیق دانش نظری و تجربی و بهرهگیری از ظرفیتهای هر دو نهاد است. این تعامل میتواند شامل تبادل اطلاعات و منابع، همکاری در اجرای پروژههای مشترک، استفاده از ظرفیتهای متقابل مانند فضای فیزیکی و تجهیزات و همچنین بهرهگیری از شبکه ارتباطی و تخصصی هر دو مجموعه باشد.
معیارهای ارزیابی موفقیت این همکاری را با شاخصهای کیفی و کمّی میتوان سنجید. در بعد کمّی، تعداد پروژههای مشترک اجرا شده، میزان مشارکت اعضای هر دو در برنامههای یکدیگر، تعداد مقالات و پژوهشهای مشترک منتشر شده و … قابل اندازهگیری است. در بعد کیفی، میزان رضایت ذینفعان از خدمات ارائه شده، اثربخشی پیشنهادهای سیاستی مشترک، کیفیت خروجیهای پژوهشی، میزان تحقق اهداف تعیین شده در تفاهمنامه و همچنین بازخورد سازمانهای دولتی و جامعه علمی از این همکاری میتواند به عنوان شاخصهای ارزیابی مورد استفاده قرار گیرد. این شاخصها باید به صورت دورهای پایش شده و از نتایج آن در بهبود مستمر همکاریها بهره برد.
در پایان، از همه عزیزانی که در شکلگیری این مجموعه نقش داشتهاند، صمیمانه سپاسگزارم.
پانته آ غفاری عضو هیئت مدیره و دبیر انجمن مدیریت دولتی ایران
دکترای مدیریت دولتی و دکترای آینده پژوهی از دانشگاه تهران